Användningsområdena för hjärtstartare har ökat markant

Traditionellt har hjärtstartare (defibrillatorer) använts enbart av läkarkåren. De fanns främst i ambulanser och användes nästan enbart på akutmottagningar. Idag har användningsområdena för hjärtstartare vuxit för att möta kritiska behov av bland annat personer som råkat ut för hjärtattack. Denna förändring i bruk är resultatet efter att studier visade att mer än hälften av hjärtinfarkt eller plötsliga hjärtstopp inträffade i hemmet. En hjärtinfarkt är när en oregelbunden hjärtrytm eller flimmer förekommer. Defibrillatorn används för att chocka hjärtat tillbaka till att slå i normal takt.

Hjärtstartare ät inte längre svåra att använda. Utbildad professionell medicinsk personal behövs inte längre för att sköta en defibrillator. En stöt avges genom att elektroderna appliceras på offrets bröst. Denna elektriska ström skapar en spasm i hjärtmuskeln som är till för att avsluta flimmer. Hjärtstartaren måste användas omedelbart när en person lider av en hjärtattack. Medan HLR kan behövas om offret slutar andas, är defibrillatorn helt avgörande för att hålla personen vid liv. Defibrillatorn bedömer personens tillstånd. Den kommer att tala om för användaren att fortsätta med defibrillatorn.

Inbyggda säkerhetsåtgärder.

Olika säkerhetsåtgärder är inbyggda i dagens defibrillatorer. Som med alla enheter, måste man ändå vara försiktig. Du vill inte oavsiktligt chocka dig själv eller någon annan nära den som drabbats av hjärtstopp. Var noga med att ingen vidrör personen, inklusive dig, innan administrering av en chock med defibrillatorn. Hjärtstartaren levererar elektriska strömmar till hjärtat med en enkel knapptryckning. Defibrillatorn instruerar också när man ska leverera HLR till offret. Under hela processen, övervakar defibrillatorn personens tillstånd. Som användare följer man bara noggrant instruktionerna från defibrillatorns övervakningssystem. Tänk på att om defibrillatorn är en automatisk extern defibrillator (AED) så är de oftast extra känsliga för detektering av kammarflimmer. AED är enklare att använda och kostar mindre än manuella defibrillatorer. Dessutom har en AED en snabbare svarstid än en manuell defibrillator.